Κυριακή, Ιανουαρίου 11, 2009

Γάζα: Φτάσαμε στο χείριστο

Αυτές τις μέρες πιέζομαι απ΄όλους και όλα να τοποθετηθώ για τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Οι λέξεις χάος, κόλαση, τραγωδία, είναι ρηχές για να εκφράσουν την απόλυτη δυστυχία που εξαχρειώνει το ανθρώπινο στοιχείο. Ματώνει η καρδιά, βουρκώνουν τα μάτια να βλέπεις τα νεκρά παιδιά.
Παρόλα αυτά αποφεύγω να υπογράψω κείμενα που, εν ολίγοις, καθορίζουν και χαρακτηρίζουν αυτούς ως καλούς, εκείνους ως κακούς. Και που, κατά τη γνώμη μου, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι απόψεις μου ηττήθησαν, άρα οι κρατούσες ιδέες εδώ και δεκαετίες οδήγησαν στην κόλαση, στην τραγωδία, στο χάος.
Η ασύστολη επανάληψη κλισέ δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Η συγκίνηση δεν είναι πάντα ο καλύτερος και και πιο έξυπνος παράγοντας για να λυθεί το Μεσανατολικό. Οι δικές μου παράξενες ιδέες και προσεγγίσεις -όσο περνά ο καιρός συγκρούομαι ακόμη πιο πολύ- είναι οι πιο ρεαλιστικές, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Φτάνει να γίνουν κατανοητές και να νικήσουν τη στατικότητα στα μυαλά των ανθρώπων εκεί και παντού.
Κάνω προσπάθεια εδώ και επτά χρόνια, εκ του συστάδην, εκεί, στο μάτι του κυκλώνα, και στη φωλιά του κούκου, προσπαθώντας να επηρεάσω τα φαντασιακά των δύο λαών, μέσα στην παγκόσμια δυναμική και την κοσμογονία που βιώνουμε και που ο καθημερινός άνθρωπος και οι εκάστοτε εκφραστές του ξεχνούν, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, επομένως έχω μια προσωπική γνώμη και θεωρία, την οποία καταγράφω σε βιβλία, εκπομπές, αλλά και πάλι όχι μόνο δε γίνομαι αντιληπτός, αλλά και , δυστυχώς, σαμποτάρομαι από εχθρούς και φίλους, που ηδονίζονται μέσα στο συγκινησιασμό τους και την επιθετική άγνοιά τους. Αυτή η άγνοια κλωσά το αυγό του φιδιού. Το Μεσανατολικό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα. Είμαστε όλοι αναστατωμένοι κι όμηροι ενός εν δυνάμει γενικευμένου μακελειού με τον τίτλο: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και μια πλανητική διάλυση όποιος σκέφτεται με τον κλισέ τρόπο που ήταν της μόδας πριν 100 ή 50 ή 10 ή 2 χρόνια, είναι οπαδός του Τραγέλαφου αλλά και γιος της καταστροφής.
Αν πω, π.χ., η Γάζα είναι ηρωική πόλη και τη διεκδικώ, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Όταν, όμως, κάποιος πάει στα μουσεία του Ισραήλ, θα δει θησαυρούς από ένα μεγάλο πολιτισμό, αυτό των Φιλισταίων (Παλαιστινίων) για τον οποίο η διαβόητη Χαμάς δε δίνει δυάρα, όπως δε δίνει στο ιστορικό βάθος του τίτλου "Παλαιστίνιος", μιας και είναι το απόλυτο παράγωγο του πιο σεχταριστικού θεοκρατισμού, με την απόλυτη σύγχυση και θράσος και ναρκισσισμό με τον οποίο κραυγάζει: Αλλάχ Αγκματάρ (ο Θεός είναι μεγάλος), κατηγορώντας άπαντες ως άπιστους και ως άξιους αφανισμού, ταυτιζόμενη ωραία - ωραία με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξεστόμισε το ανεξίτηλο: "Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας".
Αυτό είναι το παράξενο. α) Η Χαμάς καταστρατηγεί το πολιτισμικό βάθος του ονόματος και του πολιτισμού των Φιλισταίων, που παρεμπιπτόντως ήταν κρητικό φύλο μιας και ο Γιάσερ Αραφάτ διαβεβαίωσε δημόσια την κρητική καταγωγή των Φιλισταίων-Παλαιστινίων. β) Η Χαμάς υιοθετεί τη σκοτεινή ιδεολογία των εχθρών της(Μπους κ.λπ.) που και η ίδια συγκροτεί ένα μείγμα σταλινισμού και θεοκρατισμού.
Μακάρι να μ' αφήνανε αμφότεροι να παραμείνω στη Γάζα κι αφού καρφώσω το κρατικό λάβαρο σ' ένα ψηλό σημείο, να τους "κατασκευάσω" ένα φαντασιακό της προκοπής. Το ίδιο προσπάθησα και προσπαθώ στο Ισραήλ.
Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει κάπου ότι το αυθεντικό εβραϊκό πνεύμα είναι οικουμενικό αλλ' όποτε οι εβραίοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα κράτος αντιφάσκουν με τον εαυτό τους και αποτυχαίνουν. Φανταστείτε ότι στο Ισραήλ υπάρχουν ομάδες νεαρών εβραίων-ναζί, που συλλαμβάνονται κάθε τόσο, αφού παρελαύνουν με σβάστικες και χιτλερικά σήματα. Το Ισραήλ πάσχει από τις αντιθέσεις του και τις αντιφάσεις του. Γιατί του χρειάζεται ένας αλχημικός τρόπος ν' αλλάξει το DNA του φαντασιακού τους, μαζί και των Παλαιστινίων για μια νέα επίγνωση. Κι αυτό μπορώ να το κάνω εγώ, για φι χι ψι λόγους.
Τα τραγούδια που έγραψα με το Γιεχούδα Πόλικερ στο Τελ Αβίβ (φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του) είναι ένα μικρό δείγμα γραφής. Εδώ καταποντίστηκε. Εκεί, όμως, άνοιξε αρκετά διαφράγματα και δημιούργησε μια μικρή προϋπόθεση για μένα, να εξακολουθώ να δουλεύω βάσει της κοσμοθεωρίας μου ότι Εβραίοι και Παλαιστίνιοι (βλέπε βιβλίο μου: Οι Εβραίοι Είναι Έλληνες-Κρήτες - Καλύτερα Αλαντίν Παρά Μουτζαχεντίν, εκδόσεις Κάκτος) έχουν καταγωγή την Κρήτη, έναν τόπο με διαφορετικό στιλ πολιτισμού στο πάλαι ποτέ.
Η βάσις και η μήτρα όλων των πολιτισμών και μη με κατηγορήσετε για σοβινιστή. Ξέρω τι λέω. Τουναντίον. Το μοντέλο της Κνωσού ήταν οικουμενικό, λόγω της εξωστρέφειάς του, που οφείλονταν στη θαλασσοπόρα υφή του μοντέλου αυτού.
Είμαι υπέρ της Ευρώπης, όχι με τη συλλογική έννοια του όρου. Είμαι επαγγελματίας πολεμιστής, ενάντια στον πόλεμο. Ο κοσμάκης πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό. Αυτοί είναι το κακό. Μ΄αυτά και μ΄αυτά πάμε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δε μας συμφέρει. Αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια μικρογραφία αυτού που θα συμβεί σε πλανητική κλίμακα.
Εύχομαι το παρόν κειμενάκι να γίνει έναυσμα για νέες, φρέσκες, πιο αυθεντικές σκέψεις για τα τρέχοντα.
Εγώ φεύγω για μια βδομάδα στο Ισραήλ, να δω Εβραίους και Παλαιστίνιους φίλους μου. Θα σας ενημερώσω και αντάμα θα κάνομε προσπάθεια προς το βάθος και το ύψος των περιστάσεων, αφού καταχτήσομε το πλάτος τους. Καλή χρονιά.

ΥΓ. Ακούτε και καμιά φορά την ραδιοφωνικη εκπομπή μου "It's All Greek To Me", στον 105,8 (Θεσσαλονίκη στους 88), Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, μετά τις ειδήσεις.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά.

Δεν ήταν δα και ξαφνικό. Βλέπεις, η κόλαση και το χάος - το γενικότερο δηλ. το πλανητικό - πρέπει με κάποιο τρόπο να συντηρηθεί. Διαφορετικά, πως θα καταναλώσει ο κοσμάκης την κονσέρβα άμα λήξει ; Γίνεται ; Δεν γίνεται. Αλί στα παιδάκια που πέφτουν νεκρά από τους συντηρητές της πολεμικής κονσερβοποιίας, άνευ λόγου, επειδή έτυχε να βρίσκονται στην διαδρομή μιας σφαίρας ή στο λημέρι μιας βόμβας.

Να σου πω κάτι δάσκαλε ; Συγνώμη κιόλας αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει αν οι Εβραίοι ήταν Έλληνες Κρήτες - την παρούσα στιγμή δηλ. που γίνεται ο χαμός εκεί κάτω. Μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία τέτοια - σε πλανητικό επίπεδο - ώστε να μην χρειάζεται να σκοτώνονται παιδάκια για να ενεργοποιούν την σμπαραλιασμένη ευαισθησία μας ; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα δηλ.

Δεν ξέρω δάσκαλε, τα ίδια γίνονται και παρακάτω - έβλεπα χθες - στο Νταρφούρ, στο Σουδάν. Γενοκτονία λέει.

Δεν είναι εύκολοι καιροί, δεν ξέρω αν οδεύουμε προς μια γενικευμένη σύραξη, δεν ξέρω αν αυτό που βλέπουμε είναι μια μικρογραφία του τι θα συμβεί, αυτό που ξέρω είναι πως ο κόσμος μας έχει γίνει ένα μάτσο σκατά. Σκατά κι απόσκατα, που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου.

Να'σαι καλά δάσκαλε ...

Παύλος

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο > σχετικά με την Χαμάς δηλ. το θυμάσαι δάσκαλε το δικό μας το Ε.Α.Μ στην κατοχή ; Πως ξεκίνησε ; Πως εξελίχθηκε και πως κατέληξε ;

Η εξουσία είναι σκληρό ναρκωτικό.

Καλό ταξίδι ...

Παύλος

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι καλά οι Αμερικανοί που καθαριζουν κατά εκατομμύρια τους μουσουλμάνους για να βάλουν στο χέρι τα δικά τους πετρέλαια...κι ας είναι καλά κι ο Νίκος Δήμου που στεναχωριέται για τον Αντιαμερικανισμό των Ελλήνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανώνυμος είπε...

με φωτια και με μαχαιρι παντα ο κοσμος προχωρει..
Το παλαιστινιακο μονο ο Αντρεας μπορει να το λυσει:
www.greektube.org/content/view/50230/2/

Ανώνυμος είπε...

Μένω κατάπληκτος Αντρέα /
πως γίναμ' έτσι εγώ κι εσύ ; /
δεν φτάνει να 'μαστε πάρεα /
δεν παν' οι δρόμοι χιαστί ...

Κατά την φτωχή και ταπεινή μου άποψη > ο Α. Μικρούτσικος είναι η μορφή του επίκαιρου. Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κανένας άλλος Έλληνας που να αντιπροσωπεύει με τον πιο γλαφυρό, έντονο και αληθινό τρόπο την κατάντια όλων μας. Είναι ο αντιπρόσωπός μας - όσο κι αν αυτό σας φαίνεται αλλόκοτο - στην γενικότερη εθνική ξεφτίλα και μπούρδα. Μην ετοιμάζεστε να με κατηγορίσετε > ο Αντρέας Μικρούτσικος είμαι εγώ, εσύ, είναι όλοι μας. Αυτοί είμαστε. Γιατί αν δεν είμασταν όλοι σαν τον Μικρούτσικο, ο ανθρωπάκος αυτός - επιτρέψτε μου να τον λέω "ανθρωπάκο" γιατί κάτι ήξερε ο Τσιφόρος - δεν θα έβρισκε βήμα, δεν θα έβρισκε γυαλί, δεν θα έβρισκε ούτε δείγμα από ακροατή για να ακούσει το εμετικό δράμα του. Φαίνεται πως από τότε που μας τραγουδούσε - ο δάσκαλος φταίει (χε,χε) - "καλές οι Η.Π.Α κι η Ρωσία / μα 'εχω το δράμα μου κι εγώ", ε, κατά πάσα πιθανότητα δεν το ξεπέρασε ακόμη ... Τι άλλο θα δούμε ; Πολλά! Πάμπολλα ακόμη. Ακόμη δεν είδαμε τίποτες ...

Τα δέοντα,
Παύλος

palalos είπε...

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΓΗ.-

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρασούλη όταν το 2012 θα γίνει ανεξάρτητη η Κρήτη όπως ονειρεύεστε και οι Κρητικοί αρνηθούν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ, τους περιμένει η ίδια μοίρα με αυτήν των Παλαιστινίων;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αδικείται ο Θάνος από το επίθετο του, εν αντιθέσει με τον Αντρέα, που έχει πλάσει ένα κόσμο μικρούτσικο και έχει εγκλωβίσει μέσα τη μισή Ελλάδα. Η άλλη σχεδόν μισή παραμένει εγκλωβισμένη μέσα στα γήπεδα,άλλη ιστορία. Τώρα αν ο Αντρέας είναι ο αντιπρόσωπός μου, θα πάω να πέσω από τον 7ο..
Για ποιό παλαιστινιακό μιλάτε ρε παιδιά; Ποιόν νοιάζει; Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί έντεχνα διάφοροι μικρόκοσμοι για να ξεχνιέται ο κοσμάκης. Ποιόν νοιάζει τί τρομακτικές επιπτώσεις είχαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι οι προηγούμενες χρηματοοικονομικές κρίσεις, ή πχ αν τα τρόφιμα είναι 50% ποιό ακριβά από ότι στη δυτική Ευρώπη; Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματίας θυσαυρίζει μπροστά στα μούτρα του λαού, και για όπιο του προσφέρει τυλιγμένες τις σόου μπιζ-ειδήσεις στο ΣΤΑΡ, έτσι για να ασχοληθεί ο κόσμος με τον Καρβέλα, το Μάκη, το Σάκη και το Λάκη. Δεν ξέρω (και αυτό το είναι το μεγαλύτερο γαμώτο στην υπόθεση) πως θα ξεμπλέξουμε από αυτά τα δεσμά, θαρρείς και συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον μας, από το ένα σκάνδαλο στο άλλο, και με την ουσία δεν ασχολείται κανείς, μα κανείς! Αισθάνομαι προνομιούχος που ζω έξω, αλλά συνάμα θλίβομαι με την όλη κατάντια στα πάτρια.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακόμα, δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να προσφέρονται (δηλ. να χαρίζονται) τα cd του Λοΐζου μέσα από το Βήμα της Κυριακής με 4 Ευρώ; Μέσα σ' αυτά βέβαια είναι και τα "τραγούδια της Χαρούλας" που γράψατε μαζί. Ήμαρτον, μέχρι που θα φτάσει το ξεπούλημα της τέχνης; Και μόνο που σκέφτομαι ότι τα cd του Ρουβά και της Βανδής στοιχίζουν 15 και 20 ευρώ, μου 'ρχεται εμετός

Ανώνυμος είπε...

γεια σου φιλε μανωλη εισαι στ αληθεια παντρεμενος με τη ζωη παντα παρων σ οτι αλλαζει τον κοσμο.οταν ερθεις λαρισα θα τα πουμε απο κοντα.δεν ξερω αν διαβαζεις τα σχολια αν το κανεις δοκιμασε την επικοινωνια μεσω sms οταν εχεις εκπομπη στο ραδιοφωνο να συμμετεχουμε κ μεις να σαι καλα ο κοσμος του οσσο ειναι παντου παρων

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιό μου είναι άσχετο με τα παραπάνω, αλλά δεν βρήκα άλλο καταλληλότερο τόπο:
πριν από κάμποσο καιρό υπήρχε στο διαδίκτυο ένα σάιτ με φορτωμένα τα τραγούδια του "Νέου Ερωτόκριτου" του Παντελή Πρεβελάκη μελοποιημένα από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Το σάιτ δεν φαίνεται να λειτουργεί πλέον. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να το κοιτάξει ή να τα φορτώσει εδώ ή κάπου αλλού, να μπορούμε να τα ακούμε; Πρόκειται για εξαιρετικά κομμάτια και ανεύρετα οπουδήποτε αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη προσέγιση για το μεσανατολικό ζήτημα. "Δώστε τη πολιτική στη τέχνη". Οι πολιτικοί να γίνουνε ποιητές για να καταλάβουνε τον Κόσμο.
"Υπόγειες διαδρομές" το ζήτημα που διαπραγματεύεσαι.

diastimata είπε...

Χάθηκες...

Ανώνυμος είπε...

Δάσκαλε, που είσαι ; Με τον Ομπάμα αντάμα ;

τυχεράκια, τυχεράκια / με τα όμορφα στιχάκια ...

τα δέοντα,

Π.Β

Ανώνυμος είπε...

Δάσκαλε, ακούγοντας τον "Με τον Ομπάμα, αντάμα", μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία :

τι συνέβει και πήγαμε από το "έχω καταλάβει ήδη / της ζωής μου το παιχνίδι" στο "γιατί δεν ξέρω σύντροφε / τι ακριβώς συμβαίνει / να ζει κανείς ή να μη ζει / το ερώτημα επιμένει" ;

Ανώνυμος είπε...

φιλε μανωλη χαθηκες ποιος ο λογος υπαρξης του blog?ειναι καλο ν ακους κ τις δικες μας αποψεις σ απολαμβανουμε στο ραδιοφωνο ομως δεν αρκει να σαι καλα φιλε ντεβα παρινιτο

Aφιλοκερδώς ΑΕ είπε...

Ντεβα παρινιτο οκτώ μήνες έχεις να γράψεις στο μπλογκ..
Στον όγδοο μήνα της είναι η ελπίδα μου που λέει και το άσμα..

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είσαι ο Θεός και δεν το ξέρουμε;; Μήπως είσαι φαντασιοπλήκτος και φαντασιομανής; έχεις σκεφτεί ότι το Μεσανατολική δεν χρειάζεται "Σωτήρες" ή προφήτες σαν εσένα..που θέλουν δήθεν το γενικό καλό αλλά υποστηρίζουν τις ισραηλινές απόψεις ύπουλα μέσα στο κείμενο σου..επειδή ο ΠΟΛΙΣΤΙΣΜΟΣ των Φιλισταίων, των Παλαιστινίων είναι υπεράνω των δυνατοτήτων των σιωνιστών να το καταστρέφουν το εκθέτουν στα μουσεία τους..δεν μπόρεσαν να το καταστρέψουν γιατί είναι τεράστιος και παντού στην Παλαιστίνη και όχι ένα Άγαλμα που εύκολα το ανατινάζεις και τελειώνεις με ένα πολιτισμό όπως πίστευαν οι Ταλμπάν..

Ανώνυμος είπε...

Τα 8 στα 10 πόλεις και Κιμπούτζ στο Ισραήλ χτίστηκαν πάνω σε ισοπεδωμένα χωριά και αγροκτήματα των 800,000 Παλαιστινίων που έδιωξαν όι φίλοι σου οι πολιτισμένοι Εβράιοι το 1948. Αυτοί πριν γίνουν συγγραφείς και καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος ήταν στρατιώτες στο ισραηλινό στρατό και τα χέρια τους είναι βαμμένα με παλαιστινιακό αίμα..δεν στα είπαν αυτά Ρασούλη..και εσύ καλοάγαθος τους πίστεψαν και δεν ερεύνησαν ..άρα είναι χειρότερος από τους θεοκρατικούς της ΧΑΜΑΣ..γιατί εσύ πιστεύεις και δεν ερευνάς και δεν τους φέρνεις αντιρήσεις..τους ακούς με ανοιχτό το στόμα..γιατί θέλεις να πωλήσεις τους δίσκους σου και τα βιβλία μέσω του ισχυρού εβραικού λόμπι

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχει αποδειχτεί αρχαιολογικά και ιστορικά ότι οι Φιλισταίοι, οι Παλαιστίνιοι δηλαδή, είνα Κρήτες εσύ κύριε όργανο της Μοσάντ, θέλεις με το έτσι θέλω να ταυτίζεις τους Εβραίους, που ούτε οι ίδιοι το θέλουν, με τους κρήτες. Γιατί; είναι απλό κύριε όργανο της Μοσάντ, για να κάνεις τους εβραίους καταχτητές της Παλαιστίνης συμπαθείς στους Κρήτες και τους Έλληνες... είσαι μικρός αλλά ΜΕΓΑΛΟΣ ΨΕΥΤΗΣ. Τη βρόμικη δουλειά που έχεις αναλάβεις να στέλνεις δηλαδή ΑΦΕΛΕΙΣ Έλληνες καλλιτέχνες στο Ισραήλ για να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω από την ισραηλινή πολεμική μηχανή αποκαλύφθηκε σε πολλούς και μια μέρα θα σκάσεις η βόμβα στα χέρια σου, θα αποκλυφθεί η αλήθεια.