Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008

ΚΡΙΣΗ με κεφαλαία


Να που ήρθε,τελικά, η κρίση. Μάλλον εμφανίστηκε. Και σαν προοίμιο και μικρό δείγμα γραφής, κάηκε το πελεκούδι. Τσουρουφλίστηκε το κέντρο της Αθήνας. Το μένος της νεολαίας στόχευσε την κατάχρηση και την υπερβολή. Η Αθήνα εφευρέτισσα του μέτρου, προ καιρού έχει καταστεί πρωτεύουσα της αμετροέπειας. Αυτοαναφλέγη. Διότι, ως μέγεθος, σε σχέση με τον πληθυσμό της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι έκτρωμα. Μόνον στην Αθήνα θα μπορούσε να δρα η 17Ν για 35 χρόνια, χωρίς να συλληφθεί.
Πολλά λέγονται αυτές τις μέρες για τα τεκταινόμενα. Τα περισσότερα σάλτσες, φιλολογίες, ρητορείες, ανοησίες. Αν δεν παίρνεις σοβαρά υπόψη σου την παγκόσμια δυναμική της τριπλής κρίσης που έχει ξεσπάσει - πλανητικής, οικονομικής, κοινωνικής - λες κούφια λόγια κι ίσως να σπρεχάσεις εκ του πονηρού.
Πρέπει να πω εξαρχής ότι το κείμενο αυτό είναι του Αλέξη. Του Γρηγορόπουλου, γιατί Αλέξης είναι και ο Τσίπρας, Αλέξης είναι και ο Κούγιας και πάει λέγοντας.
Κάηκε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, γιατί δε φύσηξε ο στρατηγός άνεμος, ή ο Βαρδάρης. Έχω γράψει και πει κι άλλες φορές:
Όταν ο Αρμαγεδων
θα σοδομεί τη Νέμεση
αυτό θα γίνεται my friend
με τη δική σου τη συναίνεση.
Αυτό που θα έχει, πραγματικά, διαστάσεις εποποιίας, θάναι μετά το Μάρτιο. Τώρα κάηκε κάπως η γούνα της Αθήνας. Αργότερα θα της κοπεί ο κώλος. Συν το ότι η Ελλάς ψάχνει να βρει να δανειστεί όπως-όπως. Η χώρα με τους πιο πλούσιους του κόσμου, είναι μια φτωχευμένη. Εκεί έγκειται μια σημαντική αντίφαση, η οποία κυοφορεί τη βία. Η βία και το αυγό του φιδιού κυοφορήθηκε και εκφράστηκε καθημερινά από τους ποικίλους μηχανισμούς, κρατικούς και ιδιωτίας, οι οποίοι δρουν εξ αφ εαυτών εις βάρος του πόπολο, που κι αυτό από την πλευρά του προσπαθεί, μέσω μιας κτηνώδους ασυνειδησίας να διαιωνιστεί και να βολευτεί χωρίς να θέλει να ξέρει ότι η άλγεβρα της ζωής και η διαλεχτική της ιστορίας φτιάνει κύκλους-κύκλους, φαύλους ή μη, και τώρα είμαστε όλοι μέσα στον απόλυτο φαύλο κύκλο, πλανητικό, εθνικό, προσωπικό, με τις ανελέητες τράπεζες να τηλεφωνούν κάθε 10 λεπτά, τσακίζοντας νεύρα και αξιοπρέπεια.
Ήταν αναπόφευκτη η βία ενάντια στην κρατική και τη βία των μηχανισμών. Η αλητεία έχει εγκαθιδρυθεί βαθιά στο ψαχνό αυτής της χώρας κι αυτό ήταν κόκκινο πανί για το ένστιχτο της νεολαίας, που δε διαθέτει διπλωματία πολιτικής, υποκρισία και υλική ιδιοτέλεια.
Τι μένει γενέσθαι; Δεν έχομε την πολυτέλεια του χρόνου για ζαμανφουτισμό. Θα ετοιμάσω ένα εγχειρίδιο του καλού σύγχρονου πολίτη, που βιώνει το κρεσέντο ως το 2012. Να καταγράψω την αντίληψή μου, παρ' ότι ξέρω ότι είμαι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Καλό είναι που ο κοσμάκης, πιασμένος απ τα μαλλιά του, βλέποντας Λαζόπουλο, όμως είναι μιζέρια και αυτοκαταστροφή να πιάνεται ένας ολόκληρος λαός από έναν εντερτέινερ. Ο Λάκης είναι αντιφασίστας, όμως είναι παιδί του μάρκετινγκ. Δεν προτείνει κάτι, δεν ανατρέπει. Απλώς γυρίζει τα οπίσθια στους πολιτικούς.
Και η ορμή της νεολαίας καταλύει κάτι, δεν προτείνει το άλλο. Ο κουκουλοφόρος είναι επαναστατημένος, όχι επαναστάτης. Η βάση της δράσης του είναι στέρεη, παρότι βασίζει το χάος.
Το παρόν; Πάντα υπάρχει το αντίδοτο. Είναι σε μας και στον καθένα ξεχωριστά να το βρει, να το ενσαρκώσει, να το λυτρώσει.
Ναι, είναι δύσκολοι καιροί. Και πιο δύσκολοι για τους πρίγκιπες.
Τελειώνω με το εξής:
I have in mind
the whole mankind
I am the one,
the every one
who has in mind
the whole mankind.
Θα προσπαθήσω να είμαι κοντά στην επικοινωνία μας. Πρόβες και πυκνό πρόγραμμα συναυλιών με τον Ορφέα Περίδη κι ένας δίσκος με το Χρήστο Νικολόπουλο με τραγούδια αφορούντα όλ' αυτά, κι άλλα ντράβαλα, προσωπικής υφής και υγείας, με απομακρύνουν από μια πυκνή και αναγκαία αλληλογραφία μαζί σας.
Χαιρετώ κι ας μη ξεχνούμε:
Ο καλός ο καπετάνιος
στη φουρτούνα φαίνεται
κι ο σοφός ο καπετάνιος
στο κατάρτι δένεται.

ΥΓ. Προσπαθήσαμε κάτι λίγοι να διευθετήσουμε τα πράγματα ώστε να μην καταλήξουν στην τυφλή βία. Η λογική του καριόλη που έχει επικρατήσει στην επικράτεια, ίδιον των νεόπλουτων μικροαστών αρχοντοχωριατών, μπλόκαρε την αγαθή και ανιδιοτελή μας προσπάθεια. Θα προσπαθήσουν να μας φορτώσουν την αθλιότητά τους. Έχουν τη δύναμη.
Οι γαμάν είναι επικυρίαρχοι ακόμη. Εμείς δεν έχουμε ορμή και δε σπάμε τζάμια. Έχομε θέσεις, πείρα και οικονομία κινήσεων. Εν ονόματι του πλανήτη, οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν το αντίτιμο. Κι όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: "Έγκλημα και τιμωρία".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ύψιστε Μανώλη.
Χρόνια σου πολλά.
Πρεσβύωψ

akrat είπε...

καλημέρα
σε πολλά συμφωνώ σε πολλά διαφονώ...
ήταν μια εξέγερση... με όρους αυθόρμητου.
Αυτό τίποτα άλλο.
Όσο εμείς δεν έχουμε το εργαλείο... το Υποκείμενο, το θυμάστε ε? ε τόσο τα πιό τρελλά πράγματα θα κάνει το αυθόρμητο...
Πάντως έκανε μια μεταστροφή όλη αυτή η κατάσταση... Σίγουρα ο Αναρχισμός στην Ελλάδα δεν είναι αυτό το παλαιό γραφικό μπάχαλο.. Είναι πλέον πιό σοβαρός αντίπαλος...

palalos είπε...

καλή χρονιά μανώλη