Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2006

Αθώοι και ένοχοι

Πρόσφατα χτύπησαν στην Τουρκία με βόμβες σε πολλά τουριστικά μέρη, Κούρδοι αυτονομιστές. Σκοτώθηκαν 3 τουρίστες και τραυματίστηκαν περίπου 100.
Το ανακοινωθέν των βομβιστών έλεγε ότι χτύπησαν και θα χτυπήσουν τον Τουρκικό τουρισμό μέχρις εσχάτων. Ουσιαστικά χτύπησαν αθώους τουρίστες. Έτσι γενικεύεται μια τυφλή βία εναντίων αθώων, άν λάβομε υπ΄όψιν και τις απόπειρες στα τραίνα της Γερμανίας και στα αεροδρόμια της Αγγλίας. Παντού η βία, απ΄όπου κι αν προέρχεται, επικυριαρχεί. Η αμηχανία της ανθρωπότητας εξαπλούται και βαθαίνει.
Ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να διασπείρει ότι κανείς δεν είναι αθώος. Αθώος η ένοχος ώς προς τι?
Βεβαίως τα όσα συμβαίνουν γίνονται τη δυναμική ανοχή των αθώων. Η καθημερινή αδιαφορία που μπορεί και να ωφείλεται στην αμηχανία του καθενός να υπερασπίσει τον εαυτό του σίγουρα συμβάλει στο αποτέλεσμα. Πράξεις και απραξίες όλων μας και του καθενός, έτσι κι αλλιώς, συμβάλλουν. Οι βόμβες είναι η σούμα. Το ηθικό δίδαγμα. Η εκτέλεσις. Βλέπουμε δε, ότι όλοι αμύνονται. Τα υπουργεία των στρατιωτικών είναι Αμύνης. Ακόμη και η Αλ Κάιντα που λαχταρά μια νέα Ανταλουσία, αμύνεται. Διότι η καλύτερη άμυνα είναι επίθεση κι ας λέει ο Ρεχάγκελ ότι η καλλίτερη επίθεση είναι η άμυνα.
Υπάρχουν αθώοι;
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται σφόδρα για την κατάσταση. Που διαδηλώνουν, που αντιτίθενται, που αντιπροτείνουν. Μειοψηφίες. Υπάρχουν και οι απολιτίκ μάζες. Ο καθείς να κοιτάζει τη δουλειά του και να κάθεται στ΄αυγά του, είναι το δόγμα που επικυριαρχεί. Και ίσως αυτό να κυοφορεί το αυγό του φιδιού.
Αν και τα φίδια είναι πράγματι αθώα.
Στη διαλεκτική της ιστορίας υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν και μπερδέματα, ιδίως στις μεγάλες μετατροπές, όπως καλή ώρα.
Όμως έστω και οι σχετικά αθώοι, οι έμμεσα συμβάλοντες στα τεκταινόμενα πώς να αμυνθούν απέναντι στη βία των δογμάτων του καθενός που αφήνει μια μουστάκα και προστάζει: μην πας στην Τουρκία, μην πας στην Παλαιστίνη, μην πας εδώ μην πας εκεί την έχεις βαμμένη!
Εδώ αναμένονται οι αμυνολόγοι να μας εξηγήσουν τους λόγους και τις λύσεις.
Να πούμε: " Ο σώζων εαυτόν σωθήτω" μάλλον αφορά την πνευματική πορεία και το έπος του ενός. Να παραχθεί ένας οικουμενικός ιστός από "εκπαιδευμένα" άτομα που θα προετοιμάσουν το πρόγραμμα για μια μελλούμενη κοινωνία πιο ισορροπημένη. Το βρίσκω πιο θεμιτό και ίσως πιο ρεαλιστικό. Σε ποιές βάσεις; Σε ποιές αρχές;
Η συζήτηση για τις εν λόγω απαντήσεις έχει ξεκινήσει προ πολλού. Απλώς δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του χρόνου. Αν και ή ύπαρξη ξέρει, όπως λέει και ο OSHO , πρέπει κι εμείς να το μάθουμε.
Ας μην περιμένουμε πρώτα να την πάθουμε.
Αυτά πρός το παρόν.

ΥΓ. Νομίζω ότι είναι δέον και πρέπον ο κάθε που συνέβαλε στη δολοφονία αθώων, είτε ηθικά είτε εκτελεστικά, θα πρέπει να δικάζεται όχι ώς πολέμιος των Αμερικανικών και των δυτικών συμφερόντων κλπ κλπ, αλλά ως στιγνός δολοφόνος, που εν συνειδήσει κατά συρροή δολοφόνησε αθώους, έστω και τους σχετικά αθώους, και να απολαμβάνει την πλήρη περιφρόνηση του κοινού έστω κι αν αυτό μετατρέπεται ενίοτε σε κενό.

12 σχόλια:

SALOME είπε...

Την τελευταία υποσημείωση την έγραψες μήπως για τον Günter Grass? στο post του doncat?? Εχει γίνει πολύ συζήτηση για το ποιοί τελικά, όπως τους περιγράφεις, πρέπει να πληρώνουν. Πάντως αυτή η παθογένεια που δέρνει και την ελληνική κοινωνία: της ουδετερότητας και της απάθειας, συμφωνώ μαζί σου πώς είναι επικίνδυνη...Η απάντηση για μένα είναι όλο και κάποιοι, ας πούμε εσύ στην προκειμένη περίπτωση, να πέρνουν το μικρόφωνο και να αφυπνίζουν. Φυσικά όταν έχουν κάτι να πούν ειδάλλως ας περιμένουν...όχι όμως να απέχουν

Ecumene είπε...

... Γερακια του Κουρδιστάν...

και Γκρίζοι Λυκοι....

Oλα τα ζωα θα τα δουμε.....

:)

diastimata είπε...

Κι οι βόμβες αφύπνισης; Όπως αυτές που έβαζαν κάποιοι στην Ελλάδα της Χούντας;

Athanassios είπε...

Φίλε Μανώλη,
Απέλαυσα πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο παίζεις με τους όρους "αθώος" ή "ενοχος" έξω από κάθε νομική δεοντολογία και αντίστοιχο νομικό ορισμό.
Με φιλικούς χαιρετισμούς-Καλό χειμώνα νάχουμε. Καλορίζικο το ιστολόγιο.

oistros είπε...

Αυθεντικό συμβάν λίγα χρόνια πριν. Φανάρι Παπαναστασίου. Κούρδοι με το ανάλογο προπαγανδιστικό περιοδικό ανα χείρας ζητούν οικονομική "ενίσχυση". Γνωστός ξενοδόχος σταματά την μερσεντές μπροστά τους. Το φανάρι κόκκινο. Η μερσεντές μπλέ. Κατεβάζει το τζάμι παρά τον καύσωνα. Κίνηση μεγαλοψυχίας! Και λέει όσο πιο δυνατά μπορεί: Καμιά βόμβα ρε, θα βάλετε φέτος στους Τούρκους? Άμα βάλετε να τον ενισχύσω τον αγώνα σας. Αλλά να ενισχύσετε κι εσείς τον δικό μου.
Ερώτηση: Οι μυαλοφυγόδικοι από ποιά δικαστήρια θα κριθούν?

Ecumene είπε...

XΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ
3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΝΑ ΓΡΟΙΚΆΣ..

ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ....

Μαύρος Γάτος είπε...

Ε Μανωλάτση αυτήν την φορά δεν μπορώ παρά να σε χειροκροτήσω.

Σ;)

Ecumene είπε...

Ανετ να βρουμε και κανα Κουρδο Μουσικο..

Τουρκους ξερουμε...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ελπίζω ότι από το Υστερόγραφο δεν εξαιρούνται αυτοί "που εν συνειδήσει κατά συρροή δολοφόνησαν αθώους, έστω και τους σχετικά αθώους," για να εκδικηθούν την αιχμαλωσία δύο σχετικά ένοχων...

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλά ρε όργιο Εργοτελίνα η Καραχασάν είναι αυτή; Κι εγώ που τόσες μέρες νόμιζα ότι έβαλες την φωτογραφία σου..... κι έλεγα κάπου την ξέρω...

Ατιμούλικο...
Σ;)))

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με το υστερόγραφο αγαπητέ. Θα πρέπει λοιπόν πάραυτα να δικαστούν και να καταδικαστούν οι παρακάτω κοινωνικές ομάδες:
1)Που στηρίζουν ή στήριξαν κυβερνήτες που χρησιμοποιούν ηλίθιες βόμβες.
2)Που ενδιαφέρονται για την πλήρωση των σκουπιδότοπων με απώτερο σκοπό την καύση τους
3)Οι καπνιστές
4)Οι χρήστες αμόλυβδης βενζίνης
5)Οι γεωργοί που χρησιμοποιούν άνεξέλεγκτα δηλητήρια
6)Οι έμποροι ναρκωτικών
7)Τα βαποράκια
8)Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων
και το κυριότερο
9)Οι δικαστές και οι δήμιοι αθώων.

Συμπέρασμα: Μπορεί να μην γνωρίζεις για ποιόν λόγο θα καταδικάσεις τον οποιονδήποτε, γνωρίζει όμως αυτός!

Ο ανλωνυμος

Sisyfina είπε...

Μόλις σήμερα ανακάλυψα το μπλογκ σας, πολύ χαίρομαι. Είμαστε και συντοπίτες, κάποτε είχαμε κάνει και μία συνέντευξη, υπέροχη ήταν. Είστε ένα λαϊκός ποιητής της οικουμενικότητας. Χαιρετώ.