Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2006

Απαντήσεις που χρωστάω

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε. Πρώτ' απ όλα να πω ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον κόσμο χωρίς τους Άραβες. Αυθόρμητα τους αγαπώ. Ιδίως τους Παλαιστίνιους. Μου θυμίζουν τους Κρητικούς πριν 50 χρόνια.
*Στις μέρες μας βιώνουμε το απόλυτο φρακάρισμα της ανθρωπότητας. Ο πλανήτης είναι κορεσμένος. Χρειάζεται μια "απόλυτη" ιδέα για να δώσει όραμα οικουμεικό.
*Εγώ έχω μια φόρμουλα που τη σφυριλάτησα εδώ και χρόνια και τη δοκιμάζω στη φωτιά της πραγματικότητας. Βλέπω ότι αντέχει και μου δίνει στοιχεία για την τελική λύση. Είναι και προσωποκεντρική κι εκεί μπορεί να παρεξηγηθώ. Κάτι με καθοδηγεί με αξιοθαύμαστο τρόπο. Θα μιλήσω γι αυτά και προσεχώς.
*Τρέχω -με τρέχουνε- πανταχόθεν για συανυλίες κι έτσι δε θα μπορώ, εντός του Αυγούστου, ν' απαντώ προσωπικά.
*Από τότε που συναντήθηκα με το Γεχούδα Πόλικαρ (Λεωνίδα Πολικάρη) παρήχθησαν 60 καλά τραγούδια. Είμαστε στο προτσές τριών (3) cd. Στο πρώτο -16 τραγούδια- τραγουδώ εγώ κι ο Λεωνίδας είναι ενθουσιασμένος. Με τσάκισε, όμως, όταν ηχογραφούσαμε μέχρι να μου αποσπάσει τις καλύτερες ερμηνείες. Εϊναι τελειομανής κι ο καλύτερος τραγουδοποιός του Ισραήλ. Είναι και Έλλην πολίτης, καθώς κατέχει ελληνικό διαβατήριο. Γι αυτό θεωρώ απαράδεχτη την κοινή συμπεριφορά των Χετζπολάριων και Χαματζήδων της "Ελευθεροτυπίας" και ειδικά του Σεραφείμ Φυντανίδη, που απ τη βεράντα της βίλλας του στην Τήνο εκτοξεύουν εναντίον μου και των συνεργατών μου ρουκέτες από λάσπη και ανάξια δημοσιογραφία.
*Στο δεύτερο cd -στα ελληνικά, επίσης- θα τραγουδά ο Λεωνίδας Πολικάρης (Γεχούδα Πόλικερ) κι αυτό είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που η "Ελευθεροτυπία" θα το προσπεράσει σκοπίμως κι ο κόσμος πρέπει να βγάλει ένα συμπέρασμα. Να ένα βήμα συμμετοχής στο γίγνεσθαι για την αποφυγή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν κατηγόρησα την "Ελευθεροτυπία" για αντισημιτισμό -ποτέ δεν κατάλαβα τον όρο- αλλά για κακή έως κάκιστη δημοσιογραφία, εμπάθεια και καταστροφική συμπεριφορά.
*Παράδοξο ως ακατανόητο το 95% των Ελλήνων να είναι ενάντια στο Ισραήλ, σ ένα λαό που είναι ελληνομάνιακ και λατρεύουν τα τραγούδια μας (παράδοξο έως κατανοητό).
Τώρα οπυ θα κυκλοφορήσουν και τα ημέτερα θα γίνει ένα μπαμ χωρίς προηγούμενο. Μη σας φανεί παράξενο αν γίνω πιο δημοφιλής και απ τον Νασράλα. Άλλωστε το όνομά μου -Ρασούλης- σημαίνει προφήτης. Αυτό έμεινε όπως και τ όνομα του χωριού της μητέρας μου: Σίβα(Σίουα) από τότε που οι άραβες είχαν καταχτήσει την Κρήτη. Και βέβαια στο μυαλουδάκι τους παίζει μία απ τα ίδια, ως την Ανδαλουσία. Μόνο που τώρα είμαστε κι εμείς εδώ, που κάτι ξέρουμε από διαλεχτική και Άλγεβρα.
Αυτά προς το παρόν. Χαιρετώ.
Μανώλης Ρασούλης
στιχουργός-συγγραφέας
και truth seeker

16 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Να είστε καλά κύριε Ρασούλη να βγάζετε σουξέ και να επεξεργάζεστε νεφελώδεις φόρμουλες, την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι σκοτώνονται από τους φανατικούς σας θαυμαστές. Ε μα, με βγάλατε από τα ρούχα μου. Άκου λέει λογική:

"Παράδοξο ως ακατανόητο το 95% των Ελλήνων να είναι ενάντια στο Ισραήλ, σ ένα λαό που είναι ελληνομάνιακ και λατρεύουν τα τραγούδια μας (παράδοξο έως κατανοητό)"

Δεν είμαστε ενάντια στο Ισραήλ., κ΄ύριε. Είμαστε ενάντια στην άρνησή του να αποχωρήσει απότα κατεχόμενα, παρά τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, ενάντια στην εγκληματική του συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστίνιους τόσα χρόνια, ενάντια στην εγκληματική του εισβολή στον Λίβανο και στα εγκλήματα που διαπράττονται αυτήν την στιγμή με θύμα τους ανθρώπους του Λιβάνου ΚΑΙ του Ισραήλ. ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ"ΟΛΑ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΥΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

Ε δεν άντεξα τα είπα. Καλό είναι το τρεις λαλούν και δυό χορεύουν, αλλά όλα έχουν ένα όριο.

Κωστής Γκορτζής είπε...

"Και βέβαια στο μυαλουδάκι τους παίζει μία απ τα ίδια, ως την Ανδαλουσία."

Κύριε Ρασούλη, νομίζω ότι η ανάλυσή σας παραείναι βασισμένη στο συναίσθημα. Αν, κατά τη γνώμη σας, στο μυαλό των Αράβων παίζει η "Μεγάλη Αραβία" ως την Ανδαλουσία, πολύ θα ήθελα να μάθω και αυτή για το τι παίζει στο μυαλό των Εβραίων.
Η αγάπη μας προς το έργο σας είναι απόρροια της αποκάλυψης της πραγματικότητας μέσα από αυτό. Και ταυτόχρονα της αισιοδοξίας που εκπέμπετε μέσα από τη σκληρή κριτική της πραγματικότητας αυτής. Μη μας απογοητεύετε με "προφητικές" ιδιότητες και απλοϊκούς δογματισμούς.
Μακάρι η συνεργασία σας με τον Πόλικαρ να συμβάλλει στην έξαψη της ευαισθησίας μας αλλά το να την προδιαφημίζετε ως "βήμα συμμετοχής στο γίγνεσθαι για την αποφυγή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου" είναι απωθητικά υπερβολικό.
Σας εύχομαι τα καλύτερα.

gb είπε...

Ρωμηοί και Αραβες,
απο το γνώστη Μητροπολίτη Ναυπάκτου
ενδιαφέρον για να πάμε παρακάτω,

http://www.parembasis.gr/2005/frames_05_12.htm

Ecumene είπε...

Δεν υπαρχει και καποιος Αραβας
Παλαιστινιος μουσικος;;
να συνεργαστει με τον Πολικαρ;

gb είπε...

Δες εδώ ένα παράδοξο,
95% ενάντια στο Ισραήλ,
95% υπέρ του Ρασούλη υπέρ του Ισραήλ.
Αλλά άς προσγειωθούμε.
Φαντάσου λέει το 95% να είναι υπέρ του Ισραήλ. Τί έχει να γίνει,το έλα να δείς,τα πάνω κάτω.
Οι Τούρκοι απο βολικοί εχθροί μεταμορφώνονται σε γκαρντάσια,
οι Ρώσοι κατιούσα από φίλοι τραβάνε τη καχυποψία, οι Γάλοι μας μανίζουν και κόβουν την ευρωπαική συμπάθεια, οι αμερικάνοι μας αναγκάζουν να βοηθήσουμε στο πόλεμο ή στην ειρήνη;
Με 95% υπέρ του Ισραήλ, τί να κάνει μιά κυβέρνηση;
να βάλει τα δυνατά να έρθει ειρήνη; και ποιός κερδίζει απ αυτήν.
Καλύτερα προάστιο βρυξελών παρά Μητρόπολη στη Μεσόγειο.
Καλύτερα δεύτερος ή και τελευταίος στην ευρωπαική ένωση παρά πρώτος στη ανατολική Μεσόγειο.
Να μάς χαιρόμαστε, η ιστορία μας προσπερνάει.
Αλλά αυτά δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον, όσο το 95% που λέει ότι μοιάζουμε με το Λίβανο και 5% ότι μοιάζουμε στο Ισραήλ, με αυτό το τρόπο επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα παράδοξο και ακατανόητο.

bidibis είπε...

manolis rasoulis said"Παράδοξο ως ακατανόητο το 95% των Ελλήνων να είναι ενάντια στο Ισραήλ, σ ένα λαό που είναι ελληνομάνιακ και λατρεύουν τα τραγούδια μας (παράδοξο έως κατανοητό)."
******

Μάλλον δεν το ξέρουν οι περισσότεροι ότι η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής εκεί. Απ' ό,τι ξέρω το πρώτο ελληνικό όνομα είναι η Γλυκερία. Και ο Καζαντζίδης ήταν αγαπητός αλλά συχνά-πυκνά έβριζε τους Εβραίους. Μάλλον από αφέλεια θα έλεγα εγώ.
*****
Αυτές τις μέρες μ' αυτά που γίνονται και με αφορμή το μουσικό Ρασούλη θυμήθηκα τους Bustan Abraham , ένα συγκρότημα -δεν ξέρω αν υφίστανται πλέον- που αποτελούνταν από Εβραίους και Άραβες...

Καλή επιτυχία εύχομαι σας εύχομαι κύριε Ρασούλη.

bidibis είπε...

About the ensemble:
Bustan Abraham is comprised of seven distinguished Israeli musicians, both Jews and Arabs, who have combined their experience as composers, soloists and heads of musical ensembles to create original instrumental music which combines elements of both Eastern and Western traditions.

The backgrounds of Bustan's members represent an astonishing variety of musical cultures, including classical Arabic and European music, Jazz, Indian, Turkish and flamenco music. Bustan Abraham's recordings and powerful stage performances are greeted with standing ovations all over the world.

Taiseer Elias - Oud
Nassim Dakwar - Violin
Avshalom Farjun - Qanoun
Miguel Herstein - Guitar and Banjo
Amir Milstein - Flute
Zohar Fresco - Percussion
Emmanuel Mann - Bass
Naor Carmi - Double Bass
Yehuda Siliki - Baglama

diastimata είπε...

Μανώλη άναψες φωτιές
με λόγια που μας είπες
κι η Χεζμπολά στο Τελ Αβίβ
με βόμβες κάμει τρύπες

Ανώνυμος είπε...

κ. Ρασούλη,

Είναι υπέροχο το γεγονός πως ένας παλαίμαχος Έλληνας στιχουργός-τραγουδιστής συνεργάζεται με έναν ανερχόμενο μη-Έλληνα τραγουδοποιό. Λείπουν τέτοιες "διαπολιτιστικές" προσπάθειες...

Σίγουρα η έντονη, όπως περιγράφεται, συνεργασία σας έχει και κάποιες στιγμές φιλοσοφικοπολιτικών συζητήσεων. Και το αποτέλεσμα αυτών είναι (θεωρώ) οι απόψεις που μας παρουσιάζεται μέσα από το blog σας.

Το δυστύχημα όμως είναι πως τελικά ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε ισόποση προσπάθεια στην γνωριμία με κάποιον άραβα. Θα μαθαίνατε ίσως πως ελάχιστοι είναι οι Άραβες που δεν έχουν χάσει κάποιον συγγενή ή φίλο από Ισραηλινό ή Αμερικάνικο χέρι.

Από εκεί και πέρα οι "απόψεις" που αναφέρονται στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας το οποίο έτυχε να διαβάσω σε κάποια παραλία της Σιθωνίας ρουφώντας λαίμαργα το φραπέ μου, δεν μου φάνηκαν τόσο τραβηγμένες, όσο τις παρουσιάζετε. Αναγνωρίζω το γεγονός της προσωπικής επίθεσης, αλλά δυστυχώς το αυτό κείμενο σας την κρίνει τουλάχιστον δικαιολογημένη.

Επιμένω να σιγοτραγουδάω τους στίχους σας, αλλά πλέον με μια μικρή αποστροφή...

oistros είπε...

Φίλτατε λατρεύω κάποιους στίχους σας, αλλά ακόμη κι εμείς οι "θερμοκέφαλοι" έλληνες μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τον καλλιτέχνη και το έργο του από τις προσωπικές του απόψεις.
Αναρωτήθηκα μήπως τα λεγόμενα σχετίζονται με το πόνημά σας «Οι Εβραίοι είναι Έλληνες-Κρήτες – Καλύτερα Αλλαντίν παρά Μουτζαχεντίν». Θα περιμένω ... φθινοπωρινές απαντήσεις. Άλλωστε η μουσική δεν θα πρεπε να εγκλωβίζεται σε "γεωγραφικά σύνορα". Ούτε του Ρασούλη, ούτε του Πόλικαρ. Μην ανησυχείτε λοιπόν. Ακόμη κι αν το 100% των ελλήνων ταχθεί εναντίον του Ισραήλ η νέα δισκογραφική σας δουλειά θα βρει "κοινό" πρόθυμο.
Μία φίλη και συμπατριώτισσα

Rodia είπε...

"Μη σας φανεί παράξενο αν γίνω πιο δημοφιλής και απ τον Νασράλα. Άλλωστε το όνομά μου -Ρασούλης- σημαίνει προφήτης. Αυτό έμεινε όπως και τ όνομα του χωριού της μητέρας μου: Σίβα(Σίουα) από τότε που οι άραβες είχαν καταχτήσει την Κρήτη."

Περσινά ξυνά σταφύλια αγαπητέ κ. Ρασούλη. Το τμήμα αυτό του ποστ σας, ιδιαιτέρως, μου επέβαλλε ένα μικρό ερώτημα: Από πού ψωνίζετε καλάμια..?..

Αντιπαρέρχομαι τις αλλοπρόσαλλες (για μένα) πολιτικοστρατιωτικές σας αναφορές, χωρίς να μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω "γιατί όχι και με εναν άραβα" επειδή μάλλον γνωρίζω την απάντηση.. "εδώ περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να χάσουνε το σπίτι τους, για τραγούδια θα σκάνε"...

:-)

..σχολιάζω εδώ επειδή μου έγινε η παρατήρηση "Γιατί δεν τον ρωτάς στο δικό του blog; Πως θα δει την ερώτησή σου;"..

Stavros Katsaris είπε...

Αγαπητέ Μανώλη, καλορίζικο το blog.

Ψάχνω να βρω λόγια να εκφράσω την άποψη μου όσο πιο ισορροπημένα γίνετε.
Οι σκηνές που φτάνουν στα μάτια μας είναι απίστευτες και κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα!
Ο νόμος του ισχυρού δυστυχώς επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά.
Το Ισραήλ κατά τη γνώμη μου έπεσε στην παγίδα της Χεζμπολαχ και τώρα δικαίως έχει την κατακραυγή ολόκληρου του κόσμου.
Αλλά θέλει προσοχή. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος αυτοί οι της Χαζμπολαχ να αποδειχτούν τεράστιο καρκίνωμα!
Όσο αποτρόπαιο είναι να ρίχνεις βόμβες και να σκοτώνεις παιδάκια άλλο τόσο αποτρόπαιο είναι να δηλώνεις πως όσο θα ζω θα αγωνίζομαι να εξαφανίσω κάθε Ισραηλινό!
Η τζιχαντ πάλι ονειρεύεται πόλεμο και επιβολή από την Πορτογαλλία μέχρι την Κίνα!

Με φοβίζει η τρομουστερία όσο με φοβίζει και ο φανατισμός των Μουλάδων!

Κάτι που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συμπεριφορά ορισμένων στα blog στην αντίθετη άποψη.
Υποτίθετε οτι εδώ στην blogόσφαιρα υπάρχει ένα άλλο επίπεδο.
Φοβάμαι πως είναι εσφαλμένη εντύπωση τελικά!

gb είπε...

Libano o Israel; (ν.π.)
Εκτός απο τα μοντέλα οικονομίας της Δανίας και της Ιρλανδίας για τη προκοπή των ελλήνων, υπάρχουν και τα μοντέλα Λιβάνου-Ισραήλ για επιτυχημένη άσκηση διεθνούς πολιτικής. Πού να κάθεσαι τώρα να βρείς άκρη σε αυτό τό χάος του λαβυρίνθου. Διαλέγεις κάποιον που πέρασε πρωτύτερα, δεν ξέρεις πώς, τον κάνεις "σημαία" και τραβάς στό άγνωστο και παρασύρεις στο προσυλητισμό όσους περισσότερους, ανάλογα προσθέτονται τα κέρδη σου στη "πυραμίδα" που παίζεις.
Αποδεδειγμένα οι έλληνες, με διάφορες προφάσεις, σαν τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων, προτείνουν Λίβανο ενάντια στο μοντέλο Ισραήλ. Συμπάσχουμε, είμαστε θύματα και μας αρέσει.
si continua ...................

Μαύρος Γάτος είπε...

Ήρθανε και οι μουτζαχεντίν των μπλογκ να μάς λογοκρίνουν. Δεν άντεξες τελικά Πάνο, τα ε΄'ιπες, ε; Τώρα μπορείς ΕΣΥ να αισθάνεσαι "αυτάρκης, αλλά και ηθικά / φιλοσοφικά /πολιτικά και ...καλλιτεχνικά ανώτερος. Πότε θα μάθεις να κριτικάρεις ΑΠΟΨΕΙΣ και όχι ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Μαυρο Γατο. Ο Μ. Ρασουλης ειναι μεγαλος ως καλλιτεχνης αλλα οφείλω να διαφωνήσω με πολλά απο τα όσα λέει σχετικά με την Αραβο-Ισραηλινη διαμαχη. Όπως και με το οτι καταφερεται κατα αυτον τον τροπο εναντιον ενος εντυπου οπως η "Ελευθεροτυπια" σχετικά με την σταση της απεναντι στο Ισραηλ... και φανταστείται οτι κατα τη διαρκεια του πολέμου έλειπε και ο Ναυτίλος (Σταθης) σε διακοπές :) γνωστος, νομιζω, τοις πασι για τα καυστικά του σχολια ...

Παντως περα απο αυτα ομολογω οτι εξεπλαγειν αρνητικα με την σταση Ρασούλη (το οποιο εκτιμω τοσο για τα τραγουδια οσο και για την σταση ζωης που κρατησε μεχρι τωρα) η οποία θελω να πιστευω (και μενει σ'αυτον να μας το αποδειξει) οτι δεν σχετιζεται με την συνεργασία του με τον κο. Ιουδα (ή Λεωνίδα) και τις επερχόμενες πωλήσεις των δισκων στα καταστηματα του Τελ Αβιβ. Μένει σ'αυτον να μας δειξει οτι δεν εγινε μια γραφική καρικατουρα του ευατού του (οπως ενας άλλος μεγάλος τραγουδοποιος - μα πλεον επιεικώς μαϊντανος και καραγκιοζοπαιχτης - που βγαζει και εκθιάζει τις Καλομοίρες και αλλα παρτσακλά στα Ηρώδεια).

-γπ

alfar είπε...

ti einai politismos ? as mou apanthsei kapoios giati exo mperdeutei!