Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

Πρός Μαύρο γάτο

Δεν προσπαθώ σώνει και καλά να αποδείξω ότι οι Εβραίοι είναι Έλληνες. Άλλωστε πριν 10 χρόνια γράφοντας το "Κνωσόντας την Αλήθεια" ήμουνα φανατικά αντίθετος με το δόγμα ότι οι Εβραίοι είναι ο περιούσιος λαός του Θεού.
Μελετώντας όμως και καταδυώμενος μέσα σ΄ένα σχετικό βάθος της Ιστορίας, προς έκπληξή μου είδα τις ιστορικές πηγές και την αιτία που κρύβεται μέσα σ΄αυτό το δόγμα.
Η οικουμενικότητα είναι νομοτελιακό φαινόμενο και όχι χαρακτηριστικό μιάς φυλής και στη διάρκεια των αιώνων η οικουμενικότητα με την εντοπιότητα πότε αντιπαρατίθενται και πότε συνενώνονται.
Σε τούτη τη συγκυρία, ο πλανήτης μας προτρέπει να ξαναφωτίσουμε την οικουμενικότητα χωρίς να χάσουμε την εντοπιότητα.
Η οικουμενικότητα και η εντοπιότητα στο Ισραήλ, βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση αυτό τον καιρό. Σ΄αυτή την λεπτή αλληλουχία παρεμβαίνω με την προτροπή και τη θέληση της διαλεχτικής των πραγμάτων.
Ο Χόκινγκ επανέλαβε πρόσφατα ότι το ανθρώπινο είδος θα σωθεί μόνο άν μετοικίσει στο διάστημα. Συμφωνώ εν μέρει.
Παρατηρεί ήδη κανείς δύο διαφορετικούς πόλους ως προς αυτό το φουτουριστικό. Το Γκλόμπαλ Βίλλατζ και ο πλανήτης Γη που είναι η εντοπιότητα και το διάστημα που είναι το Γιουνιβέρσαλ. Ως προς αυτό, οτιδήποτε αφορά πλέον το Εβραϊκό φαινόμενο, ανήκει στη σφαίρα της Ιστορίας του πλανήτη. Και πάλι μέσα στο διάστημα θα γεννηθούν νέες εντοπιότητες με τις διαφορετικές κοινότητες και πάλι θα επαναληφθούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ του σχετικού και του απόλυτου.
Θέτω αυτή τη βάση πρός συζήτηση.
Χαριτολογώντας να πώ, ότι οι Μασάι δεν είναι Κινέζοι, αλλά οι Κινέζοι είναι Μασάι.

Αυτά για την ώρα

11 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Αγαπητέ Μανώλη σε σέβομαι γιατί έχεις γράψει μερικούς πό τους πιό όμορφους στίχους που έχουν φορεθεί στην ελληνική γλώσσα. Με προβλημάτισε κάποτε πολύ η περίοδος της Επαναστατικής Ανεξάρτητης Κρητικοσύνης που είχες περάσει και γι αυτό ανέφερα τα περί Εβραίων, το συνέδεσα με αυτό. Αν πρόκειται απλά για ιστορική έρευνα χωρίς "ιδεολογικές" προεκτάσεις τότε ΟΚ και συγνώμη για το χώσιμο.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Μασάι δεν είναι Έλληνες, γιατί υπάρχει η πολύ σημαντική μαρτυρία γνωστής και έγκριτης αηδού (sic) που λέει "στην Αφρική θα πάω με τους Μασάι, που εληνικά κανείς τους δε μιλάει", οπότε αποκλέιεται.

καλό απόγευμα
Σ;)))))

diastimata είπε...

Μανώλη, όλο και πιο συχνά σε βλέπω μέσα στα ιστολόγια. Άντε να πιάσουμε κουβέντα ηλεκτρονική, να δώσουμε και μια σπρωξιά μέσα από τα Ιντερ-δίκτυα, μπας κι αλλάξουν όσα πρέπει να αλλάξουν...
Είδα σήμερα BBC. Μέσα σε ένα δωμάτιο, 20 νοματαίοι, δημοσιογράφοι, με μπλε κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, μιλούσαν και δείχνανε ένα σημάδι στον τοίχο από σφαίρα. Ήτανε, λέει, στα Παλαιστινιακά κι η σφαίρα ήταν Χαματζήδικη, κι έψαχνε Φαταχικό κεφάλι. Πού θα πάει αυτό;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Αυτή είναι η αλληλουχία της ζωής: μέσα στο διάστημα θα γεννηθούν νέες εντοπιότητες με διαφορετικές κοινότητες, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα αντιπαραθέσεις. Απόλυτα σχετικές και σχετικά απόλυτες...

Υ.Γ.: Εγώ, πάντως, θεωρώ ότι οι Κινέζοι - με τόσα πυρηνικά - δεν Μασάει...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρασούλη σας χαιρετώ!

Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τον ΟΦΗ? Ο Ύμνος του ΟΦΗ είναι απόλαυση...

ο Λιδάκης επειχήρησε να κάνει και αυτός μια άλλη εκδοχή αλλά βγήκε ολίγον τι μάπα... Κάτι μεταξύ Λύρα-Μπόνγκο και 80'ς κιτς ποπ η μουσική

Καμία σχέση με το δικό σας πάντως...

diastimata είπε...

Μανώλη,
σήμερα συνέβη κάτι που δεν έχει προηγούμενο:
Ο Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παραβρίσκονταν η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η υπουργός Τουρισμού, Φάνη Πάλη Πετραλιά. Κι εκεί, μπροστά στους δικούς μας, ειδικά στη Ντόρα, που είναι γνωστή η σχέση της με τους Μπους-ηδες, πατέρα και γιο, και η οποία πριν δυο βδομάδες έπαιρνε μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν έκανε μια φοβερή επίθεση κατά της πολιτικής των ΗΠΑ για την πυρηνική ασπίδα στην Ευρώπη. Και είπε ότι, η ιμπεριαλιστική τακτική ορισμένων κρατών που θέλουν να το παίζουν αστυνόμοι του πλανήτη, τον αναγκάζει να προχωρήσει σε δοκιμές νέου βαλιστικού πυραύλου (δεν το είπε έτσι ακριβώς, δικά μου τα λόγια, αλλά αυτό εννοούσε. Τον όρο ιμπεριαλιστικές τακτικές, πάντως, τον χρησιμοποίησε).
ΤΟ BBC έπαιξε το θέμα δεύτερο, μετά το νέο επεισόδιο στο σίριαλ του Λιβιτνιένκο, του ρώσου κατασκόπου, με τίτλο NEW COLD WAR και συνεχή πλάνα του Κάρολου Παπούλια, της Ντόρας και, φυσικά, του Πούτιν και του πυραύλου.
Πώς τα βλέπεις τα πράγματα;

Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ... είπε...

Ποτέ μην ξεκινάς ότι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις ...


Στο έχω ξαναγράψει Μανώλη, ...

blogs στα αγγλικά σημαίνουν ''φράγματα''.

Έπεσες στην παγίδα ...

Στα φράγματα της επικοινωνίας. Όσο ελευθερη φαίνεται, τόσο απ΄ρόσωπη και δυσχερής καθίσταται απλά, ...
λόγω έλλειψης χρόνου μας ...

Μακάρι να μου μίλαγες,
ν' ακούσω τη καρδιά σου ...

α/α. Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την επιστροφή πρώτη φορά διαβάζω. Έχω αλλάξει και 3-4 σπίτια.

Χαιρετώ κε Μανώλη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν άκουσες τα νέα του ακατονόμαστου, ετοιμάζει λέει δίσκο με τραγούδια του Χατζηγιάννη.. όπου γάμος και χαρά μέσα και ο δαλαράκος, μη χάσει το παλικάρι..
Θα δεις σε λίγο καιρό τα κοριτσάκια του νηπιαγωγείου να τραγουδάνε δαλάρα και να τρέχουν βέβαια και στις μελλοντικές συναυλίες που θα δώσει από κοινού με το χατζηγιάννη. Αναρωτιέμαι και φτάνω σε πλήρες αδιέξοδο, ποιό είναι το νόημα αυτής της συνεργασίας; Τί έχει να προσφέρει ο χατζιγιάννης και τί θα προσφέρουν από κοινού; Μήπως ένα τεράστιο τίποτα;
Το ίδιο σενάριο παίχτηκε και με τη συνεργασία του με το Ρέμο, όπου τελικά το "μετάνιωσε" και μας είπε λίγο πολύ "με παρέσυρε ο Ρέμος.."
Κάθε φορά που θα δει κάποιον να κάνει επιτυχία (άσχετα αν είναι τα τραγούδια του κώλου) ή δει τα νούμερα των πωλήσεων cd να αυξάνονται νάτος και αυτός δίπλα, να αρπάξει ένα κομμάτι από την επιτυχία. Θέλω πραγματικά να ξέρω αν δέχονται ή τους την πέφτει κιόλας με κάνα χουντικό στυλ..
Η ίδια ταινία μπροστά από τα μάτια μας εδώ και χρόνια, δες Κατσιμίχα, Παπακωνσταντίνου, Πυξ Λαξ, Θηβαίο, Ρέμο, Χατζηγιάννη και τόσοι άλλοι. Ήμαρτον, φτάνει πια, ας τον βάλει κανένας στη θέση του, που σαι Τζιμάκοοοοο;

από κρόιτσμπεργκ..

Ανώνυμος είπε...

Μανωλη Ρασουλη γερα με τσαμπουκα.

diastimata είπε...

Έλα Μανώλη! Ακόμη στο Ισραήλ είσαι; Ρίξε κάτι νέο να διαβάσουμε, να προβληματιστούμε. Έλατα κάηκαν, ελάφια κάηκαν, ομόλογα εξαργυρώθηκαν, ο Γιωργάκης φωνάζει "δε σας θέλει ο λαός, φύγετε", ο Κώστας του απαντά χωρίς να λέει ούτε το όνομά του, ούτε το όνομα της παράταξης και καλά, αυτοί έχουν τους λόγους τους, κόμματα εξουσίας είναι, αυτό το παιχνίδι παίζουν. Ο Αλαβάνος; Αν έχεις το Θεό σου! Νονός ο πρωθυπουργός; Ούτε ο Πάγκαλος δε θα δεχόταν να πει κάτι τέτοιο στη Βουλή. Κι επειδή δε δέχτηκε ο Πάγκαλος, έβαλαν το σκύλο να γαβγίσει; Αυτό είναι το μέλλον της Αριστεράς σ αυτήν τη χώρα;

Manolis Rasoulis είπε...

Καλό χειμώνα