Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009

«Εξαιτίας και του Αλέξη»7-12-09
Βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν» της ανθρωπότητας,και οτιδήποτε συμβαίνει,συμβαίνει στο «σημείο μηδέν» της ανθρωπότητας.Κι έτσι θα 'πρεπε να το δούμε κι εμείς,κι αναλόγως να προσαρμόσουμε το στυλ της σκέψης μας,των προσδοκιών μας,των στόχων μας,ώστε να είμαστε κοντά στη πραγματικότητα,να καταλαβαίνουμε το κρεσέντο της εποχής μας,τουτέστιν, να καθαρίζουμε το παρμπρίζ της γνώσης μας,επομένως και της ελπίδας της σωτηρίας του πλανήτη και της διαιώνισης του είδους. Τις πταίει όμως για όλον αυτό το φαύλο κύκλο;την ανεπανάληπτη κρίση; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα και διακύβευμα.Είναι ένας λαβύρινθος.Υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις αφου πάντα υπάρχει το αντίδοτο.
Πολλοί αντιδρούν στα τεκταινόμενα,ιδίως η νεολαία.Όμως παραμένει μια αντίδραση.Είναι ενστικτώδης,αυθεντική,όμως ανεπαρκής. Ο επαναστατημένος αρνείται άμεσα αυτό που θεωρεί κακό.Ο επαναστάτης δρά συνέχεια,διαμορφώνει γνώμη,επίγνωση,ουσιαστικά δε θέλει να καταστρέψει αλλά να συμπληρώσει.Το στάτους αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή,όμως η αλλαγή είναι η ουσία του κόσμου.Ακόμα και ο Χριστός λέει: «δεν ήρθα να καταστρέψω,ήρθα να συμπληρώσω».Αυτό έλεγε όταν εξηγούσε το Ευαγγέλιο.Όταν αναφέρθηκε στο φραγγέλιο,είχε άλλο στυλ. Τα 'κανε γης μαδιάμ στο Ναό.Αν ήταν στη Σταδίου,περίπου το ίδιο θα ‘κανε για να διδάξει την ορμή του νεανικού του ενστίκτου.Στον κήπο της Γεθσημανής ήταν ένας ολομόναχος ώστε ν’αποφασίσει.Στο μυστικό δείπνο ήταν ο ώριμος Μέγας Τελετάρχης.Στο δικαστήριο είπε μόνο:«συ είπας ». Και ολοκλήρωσε τον υπέροχο κύκλο της διδαχής,ανασταινόμενος.
Αναφέρομαι στο Χριστό σαν το μεγάλο επαναστάτη,και οχι στο Τσέ,ούτε στον Όσσο.Έχω τον λόγο μου.Στην Πολωνία απαγόρευσαν και τη φωτογραφία του Τσέ,όμως ως χριστιανική χώρα έχουν ως απόλυτο είδωλο-ίνδαλμα το Χριστό.Όμως ο Χριστός δεν συμβιβάστηκε με τους εκφραστές της μάζας και του ιστορικού ανθρώπου,τον Καϊάφα,τον Βαραβά,τον Πόντιο Πιλάτο κλπ.Αναγκάστηκαν να τον εκτελέσουν γιατί ως καθαρό πνεύμα απειλούσε την αμφίβολη κοινωνική τους ειμαρμένη,δηλαδή τη λάθος δράση τους που συμπυκνώνεται το δόγμα «κατακτώ τη Φύση».Και πράγματι κατάκτησαν τη φύση και την εξόντωσαν,εξοντώνοντας τον εαυτό τους.Άραγε αυτό θα συζητήσουν στη Κοπεγχάγη? Ακολούθησαν το δόγμα του Θεού: «Αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε τη Γη», και ιδού το αποτέλεσμα.΄Εχασαν και το εύ των αρχαίων ελλήνων και επέβαλαν τον ποσοτικό θρίαμβο,μια πύρρεια νίκη που τώρα εκτοξεύει το μπούμερανγκ που προφανώς αυτό θα συζητήσουν στη Κοπεγχάγη.Αυτά θα συζητήσουν και οι χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες με τους Ταλιμπάν ανταλλάσοντας πυκνά πυρά.
Αυτά συμβαίνουν σε πλανητική κλίμακα.Στο Ελλαδιστάν τώρα, συμβαίνουν παρεμφερή και σχεδόν παράλογα πράγματα τα οποία οι εγχώριοι καϊάφες-βαραβάδες νομιμοποιούν και μονιμοποιούν.Η Αθήνα,η μητέρα της δημοκρατίας είναι σήμερα μια υπερπρωτεύουσα με το μισό πληθυσμό της χώρας για κατοίκους της.Απ'αυτό και μόνο,φαίνεται οτι εμπεριέχει,παράγει και εξάγει βία σε πολλές μορφές,εκφράζοντας το σχιζοειδές ιδίωμα της νεοελληνικής κοινωνίας που βιώνει στις μέρες μας μια ιδιόμορφη πτώχευση.
Πρωτού πτωχεύσει οικονομικά,είχε πτωχεύσει πνευματικά.
Διαθέτει όμως μηχανισμούς που νομιμοποιούν το παρανοϊκό,το παραποιημένο,την αλητεία. Σ΄αυτό,το ακόμη διαυγές ένστικτο της νεολαίας αντιδρά.Και επειδή η παρανόϊα της ελληνικής κοινωνίας είναι πρωτότυπη και μοναδική διεθνώς,και η αντίδραση παίρνει διεθνείς διάστασεις.Εδώ έρχομαι εγώ, που αντανακλώ την πλανητική και εγχώρια ΚΡΙΣΗ.Λέω οτι πρωτοτυπώ,όχι στην αντίδραση,αλλά στο στυλ των λύσεων και των διευθετήσεων.Και δε το λέω τώρα.Εδώ και τριάντα χρόνια μάλλιασε η γλώσσα μου να μιλώ.Μια επιθετική αδιαφορία είναι η απάντηση απο τους φοβερούς και τρομερούς ιθύνοντες,επιχειρηματίες και πολιτικούς,αυτούς τους τιμωρητέους και περιφρονητέους,ανάξιους νάρκισσους,ιδιοτελείς,κουτοπόνηρους και ατομοκράτες που σύραν τη χώρα στο γκρεμό και στη ξεφτίλλα.
Επομένως έχουμε: νεαρούς «τρομοκράτες» ενάντια σε ατομοκράτες.Το λέω αυτό ως επαναστάτης. Αν είχαν επικρατήσει οι ιδέες μου,δε θα φτάναμε σ΄αυτό το χάλι που οι χαλιαμπάλιες ιθύνοντες προσπαθούν τώρα να βρούν τρόπους να τα φορτώσουν στη νεολαία,
η οποία όχι μόνο αντιδρά στον μηχανισμό των ιθυνόντων,αλλά ενσαρκώνοντας θέλοντας και μη,την ενδογενή,κτηνώδη βία που κρύβει η Αθήνα,και την εκτοξεύει όπως τη λάβα ο Βαζούβιος.
Αισθάνομαι κι εγώ μετά απ'όλα αυτά,να συμμερίζομαι το αδιέξοδο του διεθνούς μαλάκα, αλλά και του ντόπιου μαλλούπα ,γιατί δε ζώ στη γυάλα,και παρ’όλη την επίγνωσή μου για τα συμβαινόμενα, είμαι παιδί του φαύλου κύκλου,που παρ'ότι δε τον κατασκεύασα εγώ,εν τούτοις θέλοντας να βοηθήσω στην επίλυση με υπαρκτό αποτέλεσμα,κατοικώ μονίμως στη κόψη του ξυραφιού και νταραβερίζομαι μονίμως με την απόλυτη ένταση.Ενίοτε σκέφτομαι να σταματήσω να δουλεύω για το περιβόητο «κοινό καλό».
Όπως είπε και ο Ντοστογιέφκι «έγκλημα και τιμωρία», μήπως «θα ‘πρεπε» να ΄ρθει ο αναπόφευκτος τρίτος παγκόσμιος σαν τιμωρία και νέμεση σ΄όλους αυτούς που είναι οι θύτες για να γίνουν αυτοί τα θύματα;Παρ’ότι το λέω, δε το καταπίνω αυτό,για φι,χι,ψι λόγους.Αφυπνίζομαι και «ξανά προς τη δόξα τραβώ»,στον αγώνα,στο καμίνι,στη κόψη του ξυραφιού.Γιατί,τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;Να πάρω σύνταξη απ'όλα αυτά, να αποσυρθώ μαζί με τα μυστικά μου και τις λύσεις μου και να φυτεύω ντομάτες στον κήπο μου ενώ ο πλανήτης διαλύεται;Κι αισθητικά δε μου πάει.
Σ’αυτό το κείμενο δε θα μπω στα ενδώτερα των θεμάτων-αναθεματων.Ώρες-ώρες έχω κι εγώ το δικαίωμα να πώ τον πόνο μου για ν' ανασάνω,αν αυτό συμβαίνει τώρα.Όμως αυτό το κείμενο γράφτηκε εξαιτίας και του Αλέξη,και του τ'αφιερώνω.
Επίσης να ευχηθώ και στην πάλαι ποτέ συντρόφισσα Αγγελική Κουτσουμπού,που χτυπήθηκε απο τον Ζητά στη διαδήλωση,καλή ανάρρωση,και οτι στεναχωρέθηκα για το συμβάν.
Επίσης να στείλω ένα μήνυμα στη πιτσιρικαρία στα Χανιά, που πριν 20 μέρες κατέλαβαν το σταθμό της ΕΡΤ την ώρα που έφτιαχνα εγώ μια εκπομπή με τη διευθύντρια του σταθμού,και ο επικαφαλής τους με χλεύασε λέγοντάς με βουδιστή και εφησυχασμένο.
α. Εγώ έπεισα τη διευθύντρια να σας επιτρέψει να διαβάσετε τα κείμενά σας στον αέρα,και παρ'ότι υποσχεθήκατε οτι θα ήταν για μισή ώρα,το φτάσατε στη μία ώρα,αφήνοντας να φανεί ο ναρκισσισμός της μανιέρας σας.
β. Η πρότασή μου να συζητήσουμε επι τόπου στον αέρα τι είναι επαναστατημένος και τι είναι επαναστάτης, δημιούργησε αμηχανία στον επικεφαλής και άρχισε να τα μασάει, γιατί παρέμενε επαναστατημένος.Εγώ υπήρξα επαναστατημένος,ενώ τώρα είμαι επαναστάτης, που σημαίνει οτι ο επαναστατημένος δε μπορεί να αντιληφθεί το στυλ του επαναστάτη,γι΄αυτό και φλυαρεί λέγοντας για εφησυχασμένους,ενώ ο επαναστάτης προσπαθεί να διευθετίσει εδώ και τώρα τα τεκταινόμενα.
Νοιώθω κατανόηση,όμως κάθε τι,έχει κι ένα μέτρο.Αν χάσεις το μέτρο,είσαι απο την πλευρά των ιθυνόντων που έχουν χάσει το μέτρο και τον μπούσουλα.

Υ.Γ Ο Αλέξης αναπαύεται στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου πολύ κοντά στους γονείς μου,τον αδελφό μου Μηνά,και τον αείμνηστο φίλο μου Άκη Πάνου.
Έχει καλή παρέα.Υ.Γ2 υπενθύμιση: η ραδιοφωνική εκπομπή "it' s all greek to me" στους 105.8 για Αθήνα και στους 88 για Θεσσαλονίκη,κάθε Κυριακή στις 4 μμ.
http://live24.gr/
Και Σάββατο στη 1:15 εως τις 2:30 η εκπομπή "Μια ώρα με τον Μανώλη Ρασούλη" στο παγκύπριο ράδιο ΚΑΝΑΛΙ 6 της Λεμεσσού.
http://sradio.tv/live/23849

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μανώλη σε χαιρετώ και να σαι πάντα καλά. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα σε αυτά που λές παρά μόνο τούτο> Ο ζητάς χτύπησε την Αγγελική Κουτσουμπού την ώρα που προσπαθούσε να φύγει με το μηχανάκι του. Φαίνεται απ το βίντεο πως δεν είχε τέτοια πρόθεση. Ελπίζω η Αγγελική να είναι καλά και να αναρρώσει γρήγορα.

Ίωνας Πολιτάκης είπε...

Η αλήθεια είναι πως η έννοια της "επανάστασης" αντιμετωπίζεται όπως και η έννοια της δημοκρατίας. Ο καθένας την κόβει και την ράβει στα μέτρα που τον εξυπηρετούν. Πολλές φορές η επανάσταση ταυτίζεται με την θορυβώδη καταστροφή και η δημοκρατία με την ασυδωσία. Πιστεύω ότι ο καθένας δύναται να φέρει τον τίτλο του επαναστάτη αλλά μόνο εφόσον ο τίτλος αυτός του δοθεί απο άλλους, και μόνο όταν η επανάστασή του κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Βαυκαλισμοί του τύπου "εγώ είμαι επαναστάτης αλλά εσύ όχι" περισσεύουν στις μέρες μας.
Οι πάσης φύσεως κοινωνικές επαναστάσεις καταπνίγονται μέσα απο καλά δομημένες κινήσεις αποπροσανατολισμού. Γι' αυτό και τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Ευνουχισμού) δεν εστιάζουν ποτέ στο ουσιώδες. Βλέπετε η νέα τάξη έχει μεθόδους.
Τα καπιταλιστικά μοντέλα είναι υποδειγματικά οξυδερκή στην αποσιώπηση κάθε είδους επανάστασης.

MUSIC BODIES είπε...

κλαίμε τον Αλέξη, κλαίμε τους αδικοχαμένους από ιατρικά λάθη, κλαίμε όλον τον κόσμο που χάνεται ή βασανίζεται εξ αιτίας της κρατικής ασυνέπειας και αδιαφορίας...τον έχουμε φάει όμως τον "παπά" κανονικά και με τον νόμο , εξαντλούμαστε σε ότι έχει σχέση με το logo ΕΛ.ΑΣ. και έτσι συνεχίζουμε να ζούμε στον κόσμο των ψευδαισθήσεων...

Thomas είπε...

Μήπως είναι και φορές που η αυθόρμητη επαναστατημένη "ανακαίνιση" λειτουργεί πιο αποτελεσματικά απ' τα εκ προ μελέτης συμπληρωματικά "μπαλώματα" του επαναστάτη;
Δηλαδή μήπως ο επαναστάτης στην διαρκή προσπάθεια συμπλήρωσης καταλήγει σ' ένα... ράβε-ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει, παραμερίζοντας το ρόλο της κακής ποιότητας του αρχικού υφάσματος;

ΥΓ Ακριβοχαιρετίσματα...